Blijf in contact met je collega’s

Datum: 31 maart 2021 | Nieuws, Vitaliteit

We werken alweer een jaar vanuit huis. Er is een aspect dat altijd naar voren komt als het gaat om fulltime thuiswerken: we missen het sociale contact op kantoor. Het praatje bij de koffie, even je verhaal kwijt kunnen en zelfs de flauwe grapjes van die ene collega.

Basisbehoeften

Sociale interactie op het werk is belangrijker dan je wellicht denkt. Het zorgt niet alleen voor verbondenheid en meer onderling begrip, maar ook voor meer creativiteit en innovatie. Door gesprekken met collega’s kom je op een idee voor een project, bedenk je samen een oplossing voor een probleem of bekijk je een kwestie vanuit een ander perspectief. Dit contact geeft inspiratie en nieuwe energie. Zo kunnen collega’s heel gevarieerde meningen hebben en je helpen zaken te relativeren. Volgens onderzoek van de Universiteit van Amsterdam hebben werkenden drie basisbehoeften om bevlogen te blijven: vaardigheid, autonomie en verbinding. Die laatste staat nu onder druk.
 Videobellen_Tips_contact_collega's

Verbinding maken 

Hoe blijf je met je collega’s in verbinding als iedereen op afstand werkt? Hieronder vind je weer verschillende tips.

Virtuele check-in

Maak ruimte voor informeel sociaal contact. Plan bijvoorbeeld ’s ochtends of een keer per week op maandag een virtuele check-in.

Complimentendouche

Waardeer elkaar wat explicieter. Sluit een overleg af door 1 collega in het zonnetje te zetten. De andere collega’s vertellen wat ze in deze collega waarderen.

Vaste virtuele koffie-, thee- of lunchmomenten

Een praatje bij het koffieapparaat of even gemakkelijk iets vragen aan een collega is nu lastiger. Plan een virtueel koffie- of theemoment in of een virtuele lunchtafel waarbij collega’s aanschuiven die zin en tijd hebben.

Bijpraatwandeling

Maak een rooster zodat je wekelijks een collega spreekt. Dit bijpraatmomentje doe je telefonisch en al wandelend in de eigen woonplaats (tijdens het Ommetje bijvoorbeeld!)

Post

Stuur eens een kaartje of een kleinigheidje per post naar elkaar, bijvoorbeeld voor verjaardagen.

De grote sociale thuiswerkkalender

Maak met elkaar de ‘grote sociale thuiswerkkalender’ waarin je iedere week iets gepland hebt. Zoals een digitale borrel, pubquiz, digitale escaperoom, online yogales of een work-out.

Experimenteer je mee?

Zes weken lang vrijwel elke dag verbinding maken met je buddy en experimenteren met nieuw gedrag. Door deelname aan dit experiment bestaat er een grote kans dat je nieuw onbewust en gewenst gedrag gaat vertonen. Neem contact op met CapTalent als jij dit aandurft!