Vitaal thuiswerken (deel 1)

Datum: 22 maart 2021 | Nieuws, Vitaliteit

We leven en werken sinds 16 maart 2020 in een andere tijd. Dat vraagt om anders werken: thuis, in een vrijwel leeg gemeentehuis, of juist op straat om de steeds veranderende regels te handhaven. Dit doet wat met ons allemaal. We verlangen regelmatig naar ons ‘oude’ leven waarbij we elkaar dagelijks tegen het lijf liepen bij de koffieautomaat, in de lift of bij het bedrijfsrestaurant.

Hoe blijf je op afstand in verbinding met je collega’s en je leidinggevende, hoe zorg je voor voldoende beweging? Zeker nu is het van belang gezond en vitaal te blijven! De komende weken geeft CapTalent je informatie, tips en activiteiten om je te helpen vitaal aan het werk te blijven. Blijf vitaal! En hou vol!   

  • Wissel activiteiten af

De hele dag beeldbellen kan vermoeiend zijn. Het afwisselen van activiteiten helpt om een goede balans te houden. Plan bijvoorbeeld een ‘concentratieblok’ in en daarna een ‘belblok’. Onderzoek wijst uit dat blokken van 90 minuten het meest effectief zijn. Begin met de lastige of uitstelklussen tijdens het concentratieblok in de ochtend. Zet tijdens deze momenten de notificaties van e-mail en whatsapp uit. Hiermee zorg je ervoor dat je in de flow blijft werken en je concentratie kunt vasthouden.

thuiswerken_topsport

  • Zorg voor routine

Werk zoveel mogelijk volgens je eigen kantoortijden. Juist nu is een goede balans tussen werk en privé nodig. Eet, drink en slaap op gebruikelijke momenten.

  • Plan korte pauzes in

Plan thuis 2 á 3 korte pauzes voor afleiding of reserveer 10 minuten waarin je een huishoudelijke taak doet of buiten een rondje loopt. Daarna kun je weer met frisse moed verder!

  • Beweeg

Je hebt met thuiswerken geen reistijd. Waarom die tijd niet gebruiken om een yogamatje uit te rollen en een youtube filmpje te zoeken met yoga- en sportles? Ook wandelen of hardlopen in je lunchpauze geeft je energie. Je hoofd is weer leeg en je zult merken dat je veel prettiger werkt en productiever bent. Stimulatie nodig om te wandelen? Houd 22 maart Iris in de gaten!

  • Maak het gezellig

Zorg, als het kan, voor een goede werkplek in een aparte ruimte. Creëer een plek waar je je prettig voelt. Koop bijvoorbeeld bloemen voor op je bureau of (eet)tafel.

  • Vergaderen: hou het kort

Maak vergaderingen wat korter (30 minuten), stuur vooraf een agenda en start met duidelijk benoemen van het doel van de vergadering. Heb je wel een vergadering van een uur? Hou dan na 30 minuten een paar minuten pauze. Na de pauze reflecteer je kort op de eerste 30 minuten en geef je indien nodig vernieuwde focus voor het bespreken van de overige agendapunten. Wissel videobellen en belafspraken af. Tijdens een belafspraak kun je namelijk ook rondlopen.Mensen_positief

  • Sluit je werkdag positief af  

Werk niet tot het laatst door maar neem 15 minuten de tijd voor een afsluiting. Eindig de dag met een positieve activiteit. Loop daarna een rondje buiten, zodat je echt de dag afsluit.

Veel werkplezier!

Team CapTalent